TED Talks

Afbeeldingsresultaat voor ted talks

Wat is TED Talks?

TedTalk is een online platform van TED (Technology, Entertainment, Design). TED is een jaarlijkse, vierdaagse bijeenkomst die in 1984 voor het eerst gehouden werd in Californië. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten “de presentatie van hun leven” te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. Tijdens een conferentie komen tientallen sprekers aan het woord, afgewisseld door diverse korte dans- en muziekuitvoeringen.

De inhoud van de lezingen bevat geen zware theoretische kost, maar wordt zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Men probeert begrip en bewustzijn te kweken en toepassingen van de wetenschap te laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de leefwereld van wilde dieren, toepassingen van crowdsourcing en andere ontwikkelingen op internet, vernieuwende technologie op diverse gebieden, of psychologisch onderzoek dat inzicht biedt in menselijke drijfveren, omgang met stress en toename van verdraagzaamheid.

TED Talks is een platfrom wat uit deze invloedrijke converentie ontstaan is. Hier vind je de meest bekeken video’s van experts van educatie, buisness, wetenschap, technologie en creativiteit.

TED Talks in het onderwijs

TED Talks bied een enorm aanbod in inspirerende content. De enorme populaireit die TED Talks inmiddels heeft gekregen maakt het een actueel platfrom om mee te werken. Studenten kunnen inspiratie op doen aan de hand van de toegankelijke video’s. Daarnaast bieden de meeste video’s ook een goed voorbeeld van het toegankelijk maken van ingewikkelde content voor een groot publiek in de vorm van pitches, sterke presentaties en goede spreekvaardigheden.

De TED methode

Een belangrijk aspect van de presentaties is de manier van presenteren: De TED methode (Anderson, C. 2016). De organisatie begeleid iedereen die een presentatie geeft voor, om zo een succesvolle presentatie neer te zetten. De huidige directeur van TED, Chris Anderson, schreef hierover een boek waarin hij toelicht hoe iemand impactvol kan presenteren. De tips die hij geeft kunnen erg nuttig zijn voor het onderwijs.

In zijn boek geeft Chris Anderson, in samenwerking met enkele collega’s van zijn organisatie, diverse tips, do’s en dont’s om een goede prestatie neer te zetten. Behalve het feit dat je zelf wat kunt met deze punten als je wat vertelt aan de klas of een presentatie geeft aan collega’s, kan het ook erg interessant zijn om ze te bespreken met leerlingen: kijk eens een TED speech en bespreek wat er opvalt een de manier van presenteren.

  1.  Neem je toehoorders mee op reis: kies een beginpunt waar het publiek in kan stappen en maak geen onlogische sprongen, dan raak je hen kwijt. Zie het als een boomstam met takken.
    A. Introductie: wat wordt er behandeld?
    B. Context: waarom doet het onderwerp er toe?
    C. Voornaamste concepten
    D. Praktische implicatie
    E. Conclusie
  2.  De taak van de spreker is om te geven, niet te nemen (houd geen verkooppraatje)
  3.  Snoei je onderwerp terug tot één groot idee (een kern)
  4.  Bouw je verhaal stap voor stap op, begin bij wat de toehoorder al weet
  5.  Er is geen vaste formule: als je iets presenteert wat jij vind dat de moeite waard is en dat op een authentieke manier doet
  6.  Non-verbale communicatie is niet krachtiger dan verbale communicatie: woorden zijn belangrijk
  7.  Je presentatie woord-voor-woord oefenen kan werken, maar zeker niet voor iedereen!
  8.  Let op met humor: dit moet je goed kunnen of helemaal weg laten
  9.  Toon kwetsbaarheid; mensen zijn sociaal, het maakt je menselijk
  10.  Maak oogcontact, vanaf het begin

Bron

1, 2

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]