Rollenspellen

Wat zijn rollenspellen?

Bij een rollenspel spelen twee of meer deelnemers elk minstens één rol. Een rollenspel kan gebruikt worden als psychologische test of onderwijskundige methode, maar ook echt als recreatief spel. In dat laatste geval wordt vaak gesproken van een role-playing game).

Het inzetten van rollenspellen kan zowel online als offline, maar is wel zeer afhankelijk van de inhoud van een vak. Rollenspellen lenen zich bijvoorbeeld goed voor het geneeskunde onderwijs of psychologie onderwijs, maar minder goed voor kunst- en cultuur studies.

Didactische meerwaarde

Het rollenspel lokt studenten uit om verder te denken dan dat ze gewend zijn. Je krijgt daarnaast inzicht in hoe verschillende partijen elkaar zien.

Soms staan de standpunten van twee groepen, bijvoorbeeld consumenten en producenten, ver van elkaar af. Het rollenspel maakt het mogelijk dat deze groepen zich kunnen inleven in anderen, met als mogelijk gevolg dat men meer begrip krijgt voor elkaar.

Voorbereiding

Het voorbereiden vergt relatief veel tijd. Dit is echter sterk afhankelijk van de leerdoelen en inhoud van een cursus. Team ICTO kan gericht advies geven.

Links

UMC Utrecht
Talent LMS

Tools

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]