UvA Clipmaker: MyMediaSite

Wat is UvA Clipmaker: MyMediaSite?

Mediasite is de marktleider in Nederland als het gaat om het opnemen van colleges en kennisclips bij universiteiten en hogescholen. Meestal wordt daarbij gebruik gemaakt van aparte opnameapparatuur, professionele camera’s en microfoons, bediend door medewerkers van de AV-dienst of door studentassistenten. Toch biedt Mediasite ook mogelijkheden voor individuele docenten.

Bij de UvA hebben docenten de beschikking over een UvA Clipmaker genaamd MyMediasite. Met deze tool kunnen eenvoudig webcolleges en kennisclips gemaakt worden. Dit is een uitbreiding op de Mediasite-omgeving die als doel heeft een eenvoudige schil aan te bieden waarmee ook “gewone” gebruikers toegang kunnen krijgen tot de Mediasite omgeving. Je kunt de omgeving zien als een soort privé YouTube-omgeving voor medewerkers en studenten.

Didactische meerwaarde

Studenten zien webcolleges en kennisclips als een leermiddel en stellen opnames zeer op prijs. Ze maken tijdens een hoorcollege minder aantekeningen en kijken ’s avonds de colleges of kennisclips (selectief) terug. Veel studenten gebruiken de navigatiemogelijkheid van de webcolleges om delen herhaald af te spelen of direct naar een bepaald fragment in de presentatie te gaan. Vanzelfsprekend is er vlak voor de tentamens een kijkerspiek.

Extra mogelijkheden

 • Delen van een webcollege kunnen gebruikt worden als kennisclip of flipped classroom.
 • Livestream: met slechts enkele seconden vertraging kunnen kijkers op een andere locatie het college live volgen, bijvoorbeeld in een ander lokaal of thuis.
 • Binnen internationaliseringsprojecten, waarbij tijd- en locatieproblemen vervallen door het opnemen van de colleges.
 • Opgenomen colleges van gastdocenten/experts/collega’s kunnen eveneens een waardevolle meerwaarde vormen.

Gebruik van MyMediaSite

Met MyMediaSite kunnen medewerkers en studenten eenvoudig video- en geluidsbestanden voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden, via internet presenteren in Canvas en op andere websites. Hoge kwaliteit videobeelden zijn zelfs bij lage internetsnelheden goed te bekijken. Het materiaal is altijd en overal beschikbaar, waardoor het erg geschikt is voor afstandsonderwijs.

Meer voordelen

 • Bestanden zijn op alle apparaten te bekijken/beluisteren
 • Bijna alle video- en audioformaten worden automatisch omgezet naar het juiste afspeelformaat
 • Bestanden zijn te vinden op titel of beschrijving
 • Je kunt openbare collecties aanmaken rondom een thema
 • Bestanden zijn elk apart op verschillende niveaus af te schermen
 • Je kunt op de Streaming Media site instructieclipjes bekijken en er zijn regelmatig workshops ‘Streaming media’
 • Op de site ICT in onderwijs en onderzoek vind je onder Video in onderwijs vind je ondersteuning met een toelichting op auteursrechten en mogelijke toepassingen van video in het onderwijs
 • Storingen kun je melden bij Servicedesk ICTS.

Meer weten?

Werkvormen waarbij Piktochart kan worden ingezet:

Bron: 1

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]