Live Wordclouds

Wat is een Wordcloud?

Een Wordcloud (ookwel: tagcloud of woordwolk) is een visuele weergave van een lijst met woorden. Hoe vaker een woord voorkomt (in bijvoorbeeld een tekst) hoe groter het wordt afgebeeld. Wordclouds zijn al jaren een veelgebruikt element op internet. Ze geven bijvoorbeeld inzicht in de thema’s van een speech of worden gebruikt om door een database te navigeren. Wordclouds zien er vaak aantrekkelijk uit door het gebruik van fraaie lettertypen, kleuren en vormen. Dat maakt ze ook geschikt als illustraties.

Didactische meerwaarde

Wordclouds kunnen op verschillende manieren worden ingezet in onderwijs. Je kan bijvoorbeeld een stelling voorleggen aan studenten waar zij via internet antwoord op geven. Het programma maakt van de antwoorden een Wordcloud zodat je als docent snel kan zien wat de studenten denken over een stelling en daar direct op inspelen.

Andere voorbeelden zijn het activeren van voorkennis rondom te introduceren concepten/begrippen of associaties en relaties in kaart brengen bij een groep studenten. Vanwege de simpele tools en mooie weergave wordt een Wordcloud veelal ingezet als korte activerende werkvorm tijdens hoorcolleges.

Voorbereiding

Het voorbereiden van een Wordcloud kost nauwelijks tijd. Vooraf voeg je in je presentatie een slide toe met daarop informatie over hoe studenten bij de online ICT-tool komen. Het gebruik van de meeste software voor Wordclouds spreekt voor zich en hoeft dus verder niet uitgelegd te worden aan studenten. Vervolgens laat je de studenten stemmen en bij voldoende reacties of op basis van de rumoer in de zaal beslis je of het tijd is om verder te gaan. Dan bespreek je de gegeven antwoorden van de studenten, geef eigen inzichten en verwijs er later op relevant momenten weer naar terug.

Links

Tools

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]