Game-based learning

Wat is game-based learning?

Game based learning maakt gebruik van een spel met een serieus doeleinde: de zogeheten ‘serious games’ of ‘simulaties’. Deze serious games hebben naast alle elementen van gewone spellen ook een opleidingskundige functie. Na het spelen van de serious game heeft de deelnemer kennis, vaardigheden en/of inzicht opgedaan over een bepaald onderwerp.

Game based learning en gamification worden vaak in één adem genoemd. ER zijn echter duidelijke verschillen tussen de twee. Game based learning is een op zichzelf staande leerinterventie die in de basis een spel of game is. Gamification staat niet op zichzelf maar gaat om het toevoegen van spelelementen aan iets dat in de basis geen spel is (bijvoorbeeld een training of een quiz).

Didactische meerwaarde

Game-based learning heeft verschillende voordelen. Ten eerste biedt het de mogelijkheid actief te leren vanuit een eigen vertrouwde omgeving. Ze hoeven daarbij niet eerst de theorie te leren en vervolgens de vertaling naar de praktijk te maken. Dit maakt het leerproces actief. Het biedt daarnaast de mogelijkheid in eigen tempo de game te doorlopen om momenten dat het de student uitkomt. Omdat een game digitaal is, is het bijhouden van de voortgang heel makkelijk. Tenslotte is misschien wel het belangrijkste de effecten op motvatie. Studenten vinden het leuk om te doen!

Voorbereiding

Game based learning vraagt een eenmalige investering vooraf. De grootte van deze investering hangt sterk af van de mate van complexiteit en in hoeverre er sprake is van maatwerk. Team ICTO kan hierbij advies geven.

Links

Computable
Blended Learning Kookboek
The Knowledge Guru
Vernieuwend Onderwijs

Tools

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]