Bloggen

Wat is bloggen?

Het woord blog is afkomstig van het woord weblog. In een blog wordt de persoonlijke mening van de student gegeven over een gebeurtenis, artikel, actualiteit e.d. Studenten kunnen bijvoorbeeld hun mening geven over een actuele gebeurtenis gekoppeld aan de literatuur die ze bestudeerd hebben. Op deze wijze wordt theoretische kennis actief verwerkt en komt men tot dieper leren.

Een blog onderscheidt zich van een forum door de mate waarin er interactie is. Bij een blog is het voornamelijk de persoonlijke mening van de blogger die geventileerd wordt. In een forum vindt middels discussie meer interactie plaats en hebben de deelnemers een gelijkwaardige rol, ben je afhankelijk van de groepsdiscussie en creëren studenten samen nieuwe kennis.

Didactische meerwaarde

Er zijn verschillende manieren waarop blogs worden ingezet in het onderwijs.

  • Docenten kunnen blogs gebruiken als medium om studenten en geïnteresseerden op de hoogte te houden. Tijdens een cursus stelt een blog studenten in staat om vragen te stellen over blogs of over de stof, waarop je dan weer kunt reageren. Doordat de vragen en discussies voor iedereen zichtbaar zijn, hoef je niet hetzelfde antwoord vele malen te geven.
  • Studenten die samen of alleen aan een project werken, kunnen hun ervaringen in een blog bijhouden. Dit heeft als voordeel dat een samenwerkende groep studenten een forum heeft, terwijl je als docent goed op de hoogte kunt blijven van wat er speelt bij een student.

Voorbereiding

Het opzetten van een blog is tien minuten werk. De tijdsinvestering zit hem in het regelmatig updaten van je blog en in het reageren op comments. Wanneer je studenten laat bloggen is het belangrijk dat je ze volgt en af toe reageert. Dat laatste kan heel summier, maar is belangrijk om ze te laten merken dat je de posts volgt.

Links

ICTO UvA
Saxion Hogeschool

Tools

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]