RefWorks

Afbeeldingsresultaat voor refworks logo

RefWorks

Handig citeren en literatuurlijsten maken

Met RefWorks leg je een eigen online literatuurbestand aan. Titels importeer je uit catalogi, databases en Google Scholar of voer je handmatig in. De titels kun je organiseren in folders en gebruiken voor literatuurverwijzingen in elke gewenste stijl in een Word-document. Alle studenten en medewerkers van de UvA kunnen RefWorks gebruiken.

RefWorks

Beknopte informatie over het werken met RefWorks is te vinden in deze handout.
RefWorks betaat uit twee componenten: een website en een tabblad in Word. Maak eerst een account aan op de website en installeer daarna het tabblad in Word.

Met RefWorks aan de slag

 1. Open een account voor RefWorks.
  Zorg dat je binnen het UvA-domein bent, dus op een UvA-werkplek of thuis via VPN verbonden met het UvA-netwerk. Open de RefWorks inlogpagina, klik op Sign up for a new account en vul de gevraagde gegevens in. Je bent vrij in de keuze van het e-mailadres en andere inloggegevens maar gebruik liever niet je UvAnetID. Je ontvangt van RefWorks een bevestigingsmail met je logingegevens.
  Je account blijft geldig zolang de UvA een licentie op Refworks heeft.
 2. Installeer de Word plug-in: Write-N-Cite.
  Belangrijk: sluit Word af voordat je met de installatie begint en verwijder zo nodig een eerdere versie van de plug-in.
  Open je RefWorks-account en klik in de menubalk op Tools. Kies Write-N-Cite, de plug-in voor Word.
  Download de bit-versie van Write-N-Cite die overeenkomt met de bit-versie van Word; ook op een 64-bits computer is dat meestal een 32-bit versie. Welke Word-versie op je computer staat, vind je in Word onder tabblad File > Help.
  Na het installeren van Write-N-Cite is in Word het tabblad RefWorks toegevoegd.
  Is er geen tabblad RefWorks te zien in Word, ga naar File  > Options > Add-Ins. Open COM Add-ins, en selecteer Write-N-Cite 4. Bevestig met OK.
  Is het tabblad nog steeds niet zichtbaar, roep de hulp in van Noor Breuning of Andreja Lekic.
  De plug-in van RefWorks is niet compatible met:
  – Word 2016 voor Mac. Een alternatieve keuze is Mendeley.
  – De online versie van Word 365. De plug-in werkt wel met de desktop-versie van Word 365. Installeer de desktop-versie en installeer de plug-in.
 3. Activeer de Word plug-in
  Om verbinding te maken met RefWorks moet je in Word eenmalig een code invullen. Die code haal je op in je RefWorks-account:
  in RefWorks: kies in de menubalk voor Tools > Write-N-Cite. Kopieer daar de code uit het kader.
  in Word: open het nieuwe tabblad van RefWorks en klik op Log In. Druk op Use Authorization Code en plak de gekopieerde tekenreeks in het codeveld.

Referenties organiseren

 • Referenties importeren. Titels die je gevonden hebt in UvA Catalogus,  CatalogusPlus, databases en Google Scholar kun je direct importeren en opslaan in RefWorks. Bekijk de tips voor Titels opslaan.
 • Referenties organiseren. Als je regelmatig titels importeert, is het aan te raden om de referenties te organiseren in folders. Maak folders aan met New Folder en sleep referenties van Not In Folder naar de nieuwe (sub)folders aan de rechterkant.
 • Referenties delen. Door een folder te sharen (rechtsklikken op folder > sharing), creëer je een link naar de inhoud van je folder. Met die link zijn de referenties read-only toegankelijk, ook buiten RefWorks. Wil je met anderen kunnen samenwerken, maak dan een nieuw gezamenlijk account aan waarin iedereen gelijke rechten heeft

New RefWorks

Er is een nieuwe versie van RefWorks: New RefWorks. De RefWorks-versie die op de UvA wordt gebruikt, is de klassieke of Legacy-versie. New RefWorks is in ontwikkeling, nog niet alle functies zijn beschikbaar. Op de UvA-computers blijft daarom voorlopig de Legacy-versie van Write-N-Cite geïnstalleerd.

Wil je New RefWorks op je eigen laptop uitproberen, hou rekening met het volgende:

 • Voor New RefWorks moet je een apart account maken, ook al heb je een Legacy-account.
 • Met de plug-in van New RefWorks in Word heb je de keuze om in te loggen in je Legacy-account of in je New RefWorks-account.  Het document dat je vervolgens creëert, is daarna alleen toegankelijk met het account dat je hebt gekozen.
 • Probeer een document met referenties uit je Legacy-account niet te openen met een New RefWorks-account; de referenties kunnen onherstelbaar beschadigd raken.

Voor een account in New RefWorks hoef je niet binnen het UvA-domein te zijn maar je hebt wel een UvA-mailadres nodig.

 1. Ga naar New Refworks en kies Create account.
 2. Vul je UvA-mailadres in (dit kun je later nog veranderen), druk op Check en voer de gevraagde gegevens in.
 3. Je ontvangt van RefWorks een bevestigingsmail met je logingegevens. Je account blijft geldig zolang de UvA een licentie op Refworks heeft.

Meer informatie

Bron

1

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]