PRAAT

http://ec-concord.ied.edu.hk/Mandarin_Pronunciation/wp-content/uploads/2016/06/41.png

Wat is PRAAT?

Praat is een opensourcesoftware om spraak te analyseren en te manipuleren op signaalbasis. Ook kan men er afbeeldingen van bijvoorbeeld het spraaksignaal en van spectrogrammen mee creëren. De broncode van het programma is vrijgegeven onder de GPL. Praat wordt veel gebruikt binnen de taal- en communicatiewetenschap

Praat is geschreven door Paul Boersma en David Weenink van de leerstoelgroep Fonetische Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Er zijn versies voor Windows, Mac, Linux en andere Unix-varianten.

Hoe werkt PRAAT?

Studenten kunnen PRAAT gebruiken om geluidsopnamen te analyseren en manupuleren en om visuele weergave van geluid van hoge kwaliteit te creeeren die gebruikt kunnen worden voor artikelen of papers.

Studenten die een taal leren spreken kunnen ook hun uitspraak vergelijken met die van een native speaker door te kijken naar de grafische weergave van de uitspreek van native speakers en dit te vergelijken met hun eigen uispraak. Op deze manier kan een student geheel autonoom zijn eigen uitspraak analyseren en verbeteren.

Praat screenshot.png

Licenties

PRAAT is een software die gratis te downloaden is via het Software Centre op iedere computer van de UvA.

Bronnen

1, 2