AudaCity

Wat is Audacity?

Audacity is een software die een geluidsstudio nabootst en de gebruiker in staat stelt om redelijk eenvoudig audio en muziek op te nemen en te bewerken op de computer. Het programma kan overweg met de meest gangbare geluidbestanden.
Audacity werkt met een onbeperkt aantal sporen en stelt de gebruiker in de gelegenheid om geluiden te knippen, kopiëren, scheiden of samen te voegen. Ook kan de snelheid, het volume of de toonhoogte van de opname beïnvloed worden en zijn zeer veel geluidseffecten toe te voegen.

Hoe werkt het?

Na de basisinstallatie moet nog een aantal plug-ins gedownload en geïnstalleerd worden. Op internet zijn hier duidelijke stappenplannen voor te vinden. Audacity werkt uitstekend op een netwerk en kan zodoende op alle schoolcomputers beschikbaar zijn. Als u een microfoon aansluit op de PC, kan direct al met Audacity geëxperimenteerd worden.
Het programma is simpel in gebruik en de bedieningsknoppen op het scherm zijn vergelijkbaar met het gebruik van een ‘oude’ bandrecorder. De geluidssporen worden visueel door een ‘golftekening’ gepresenteerd. Knippen, kopiëren en plakken van audio is binnen Audacity net zo gemakkelijk als dat in een tekstverwerker gaat. Het toepassen van de vele effecten is een kwestie van uitproberen en de leerlingen vinden hierin heel snel hun weg. Alle geluidsprojecten zijn te exporteren als MP3 of WAV- bestanden en kunnen zo in andere programma’s of op websites gebruikt en gepubliceerd worden.

Meer weten
Licenties

Audacity is een gratis software en is op alle computers van de UvA te vinden in het Software Center of te downloaden via de officiele website van Audacity: https://www.audacityteam.org/download/

Bron

1,2